Δότες νεφρικού μοσχεύματος

donation1

Ποιός μπορεί να γίνει δότης;

 

Συνήθως δότες νεφρικού μοσχεύματος γίνονται οι εξ’αίματος συγγενείς του ασθενούς, συχνότερα οι γονείς, τα μοσχεύματα από τους οποίους εμφανίζουν και την καλύτερη συμβατότητα με τον λήπτη. Τα αδέλφια του ασθενούς αποτελούν εξίσου καλούς δότες.

Σήμερα είναι δυνατή η μεταμόσχευση νεφρού και με μόσχευμα προερχόμενο από μη συγγενή εξ’ αίματος, όπως ο/η σύζυγος ή και ένας φίλος του ασθενούς. Τα τελευταία χρόνια επίσης σε ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται η συχνότητα των αλτρουϊστών δοτών, δηλαδή άγνωστων ανθρώπων που γίνονται δότες σε κάποιον άγνωστό τους, μέσω του εθνικού κέντρου συντονισμού των μεταμοσχεύσεων. Η ανταλλαγή μοσχευμάτων μέσω του εθνικού κέντρου συντονισμού των μεταμοσχεύσεων έχει ευρεία εφαρμογή στις ευρωπαϊκές χώρες, και έχει επιτρέψει την αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων μοσχευμάτων και τη μεταμόσχευση μοσχευμάτων με την καλύτερη δυνατή συμβατότητα με τον λήπτη.

 

Σε κάθε περίπτωση η δωρεά νεφρού είναι μια απόλυτα εθελοντική και άκρως γενναιόδωρη πράξη που γίνεται στη βάση της ανιδιοτελούς βοήθειας προς τον ασθενή συνάνθρωπο. Για να φτάσει κάποιος να δωρίσει ένα μέρος του σώματός του πρέπει με γενναιότητα να έχει ξεπεράσει τις φοβίες του και να τρέφει ιδιαίτερη αγάπη και συμπόνοια για τουν συνάνθρωπό του.

donation3

Τι πρέπει να κάνω για να γίνω δότης;

 

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις για να γίνεις δωρητής οργάνων είναι να απευθυνθείς στο κοντινότερο Μεταμοσχευτικό κέντρο, που θα εκτιμήσει κατά πόσο μπορείς να προχψρήσεις στη δωρεά οργάνων.

 

Τι ρόλο παίζει η ομάδα αίματός μου ;

 

Η ομάδα αίματός σου θα πρέπει να είναι συμβατή με την ομάδα αίματος του λήπτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι η ίδια με του δότη. Οι συμβατές ομάδες αίματος έχουν ως εξής:

 

Ομάδα αίματος δότη

Συμβατές ομάδες αίματος λήπτη

O

A, B, AB, O

A

A, AB

B

B, AB

AB

AB

 

 

Τι είναι η ιστοσυμβατότητα;

 

Κάθε άνθρωπος κληρονομεί από τους γονείς του συγκεκριμένα γονίδια ιστοσυμβατότητας (γνωστά και ως HLA), που είναι χαρακτηριστικό για το συγκεκριμένο άτομο, κάτι σαν το «δακτυλικό αποτύπωμα» του. Καθώς υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί των γονιδίων αυτών που μπορεί να έχει ένα άτομο, είναι πολύ σπάνιο δύο άνθρωποι να έχουν ακριβώς την ίδια ιστοσυμβατότητα. Εντούτοις μέσα στην ίδια οικογένεια αυτό είναι δυνατό να γίνει, αν και όχι υποχρεωτικό.

Με ειδικές εξετάσεις μπορούμε να καθορίσουμε πόσο συμβατός είναι ο υποψήφιος δότης με τον λήπτη του μοσψεύματος. Όσο πιο συμβατοί είναι μεταξύ τους, τόσο καλύτερο θα είναι τοαποτέλεσμα της μεταμόσχευσης.

Γενικά, οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη έχουν καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και αν η ιστοσυμβατότητα δεν είναι πολύ καλή, σε σχέση με αυτές από πτωματικό δότη.

unwell

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι;

 

·         Ουλή στη θέση της χειρουργικής τομής.

·         Πιθανή λοίμωξη της χειρουργικής τομής, λοίμωξη των πνευμόνων ή ουρολοίμωξη – θεραπεία με αντιβιοτικά θα απαιτηθεί στην περίπτωση αυτή.

·         Πνευμοθώρακας (είσοδος αέρα γύρω από τους πνεύμονες) –ο αέρας μπορεί να αφαιρεθεί με τοποθέτηση ενός ειδικού σωλήνα, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

·         Μπορεί να νιώθετε μούδιασμα και τσιμπήματα στην περιοχή της χειρουργικής τομής για αρκετό χρονικό διάστημα.

·         Απρόοπτη αιμορραγία συμβαίνει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της επέμβασης – μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος στην περίπτωση αυτή.

·         Μπρεί το έντερό σας να μην λειτουργήσει φυσιολογικά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, κατάσταση που ονομάζεται «ειλεός» και συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

·         Παρά την φαρμακευτική προφύλαξη που θα λάβετε, φλεβοθρόμβωση στα πόδια ή στην κοιλιά μπορεί να συμβεί σε κάθε επέμβαση. Σπάνια ένας μεγάλος θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί στους πνεύμονες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πνευμονική εμβολή και είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

·         Αν και θα ελεγχθεί η καρδιολογική σας κατάσταση πριν το χειρουργείο, πάντα υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου κατά ή μετά το χειρουργείο, που πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

·         Ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονική εμβολή και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι πολύ μικρός, γύρω στις 1 στις 3000 μεταμοσχεύσεις.