Σακχαρώδης διαβήτης

 

 

dm1

Ο διαβήτης είναι μια κοινή κατάσταση ζωής που διαρκεί δια βίου. Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 500.000 άτομα που έχουν την πάθηση αλλά δεν το γνωρίζουν. Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση όπου η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλή επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα του σώματός σας, ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά (γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη).

 

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και επιτρέπει στην γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο για ενέργεια, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε, να παίξουμε και γενικά να ζήσουμε τη ζωή μας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη υδατανθράκων και παράγεται επίσης από το συκώτι. Ο υδατάνθρακας περιέχεται σε πολλά διαφορετικά είδη τροφών και ποτών, κυρίως οι αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί και οι πατάτες, τα φρούτα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη και άλλα γλυκά. Εάν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά αυτή τη γλυκόζη, έτσι ώστε αυτή συσσωρεύεται στο αίμα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη, ο Τύπου 1 και Τύπου 2.

 

ins2

Διαβήτης  τύπου 1

 

Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο σώμα έχουν καταστραφεί και το σώμα δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα στα κύτταρα του σώματος. Μόλις η πόρτα ξεκλειδωθεί, η γλυκόζη μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Στον διαβήτη τύπου 1 το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει ινσουλίνη, επομένως δεν υπάρχει κανένα κλειδί για να ξεκλειδώσει την πόρτα και η γλυκόζη να συσσωρεύεται στο αίμα.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί αυτά τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη έχουν καταστραφεί, αλλά η πιο πιθανή αιτία είναι το σώμα που έχει μια ανώμαλη αντίδραση στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ιό ή άλλη μόλυνση. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, και ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιπροσωπεύει μεταξύ 5 και 15% όλων των ασθενών με διαβήτη και αντιμετωπίζεται με ημερήσιες ενέσεις ινσουλίνης, υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

T2DM

Διαβήτης  τύπου 2

 

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα μπορεί ακόμα να κάνει κάποια ινσουλίνη, αλλά όχι αρκετό ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά (γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη). Η ινσουλίνη λειτουργεί ως κλειδί για το ξεκλείδωμα των κυττάρων, οπότε αν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή δεν λειτουργεί σωστά, τα κύτταρα είναι μόνο εν μέρει ξεκλείδωτα (ή καθόλου) και η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, αν και στους ασιατικούς και μαύρους ανθρώπους, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εμφανίζονται συχνά από την ηλικία των 25 ετών. Αυξάνεται όλο και περισσότερο σε παιδιά, εφήβους και νέους όλων των εθνοτήτων. Ο διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει 85 έως 95 τοις εκατό όλων των ατόμων με διαβήτη και αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, συχνά απαιτείται φαρμακευτική αγωγή ή / και ινσουλίνη.

T2DM-2

Συμπτώματα του διαβήτη

 

Τα συμπτώματα συμβαίνουν επειδή κάποια ή όλη η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν χρησιμοποιείται ως καύσιμο για ενέργεια. Το σώμα προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εξαπλώνοντας την περίσσεια γλυκόζης από το σώμα στα ούρα.

 

Τα κύρια συμπτώματα του μη διαγνωσμένου διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

• να πηγαίνετε στην τουαλέτα όλη την ώρα, ειδικά τη νύχτα

• αυξημένη δίψα

• εξαιρετική κόπωση

• ανεξήγητη απώλεια βάρους

• Κνησμός των γεννητικών οργάνων ή τακτικά επεισόδια της τσίχλας

• αργή επούλωση των τεμαχίων και των τραυμάτων

• θολή όραση.

 

Στον διαβήτη τύπου 1 τα σημεία και τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ προφανή και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, συνήθως σε μερικές εβδομάδες. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται γρήγορα όταν ο διαβήτης υποβληθεί σε θεραπεία και υπό έλεγχο.

 

Στον διαβήτη τύπου 2 τα συμπτώματα και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο προφανή, καθώς η πάθηση αναπτύσσεται αργά για μια περίοδο ετών και μπορεί να ληφθεί μόνο με ιατρικό έλεγχο ρουτίνας. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται γρήγορα μετά την αγωγή και τον έλεγχο του διαβήτη.