Σακχαρώδης διαβήτης 

 

 

T2DM-2

Ζώντας με τον διαβήτη

 

Ο διαβήτης δεν περιμένει για ένα βολικό χρόνο στη ζωή για να διαγνωστεί. Συχνά οι άνθρωποι ήδη βιώνουν άλλα στρες και επιπλοκές στη ζωή (εργασία, εγχώριες σχέσεις ή άλλες ασθένειες, για παράδειγμα) κατά τη στιγμή της διάγνωσης, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διάγνωση ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

 

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να βιώσουν μερικές από τις παρακάτω σκέψεις και συναισθήματα:

• Ήμουν υγιής και τώρα είμαι «άρρωστος» – αισθάνεται άδικο και είμαι θυμωμένος / καταθλιπτικός.

• Αυτό που τρώω μπορεί να είναι επικίνδυνο και αυτό με κάνει να ανησυχώ.

• Πρέπει να αλλάξω όλη μου τη ζωή, τι εάν δεν μπορώ να διαχειριστώ;

• Εγω φταιω για ολα.

• Εάν αλλάξω τον τρόπο ζωής μου ίσως ο διαβήτης μου να πάει μακριά.

• Οι επιπλοκές είναι αναπόφευκτες.

• Το σώμα μου είναι εκτός ελέγχου, αισθάνομαι αβοήθητος.

 

Αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ συνηθισμένα και αποτελούν μέρος της διαδικασίας προσαρμογής στον διαβήτη. Έχοντας σκέψεις όπως αυτές δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν αντιμετωπίζει, αλλά ίσως χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη και αυτό θα πρέπει να μειωθεί όταν αρχίσουν να μαθαίνουν περισσότερα.

 

 

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι επιλογές

 

Ο διαβήτης είναι σοβαρός και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλή, τακτική υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι αποφάσεις που παίρνουν όσοι πάσχουν από διαβήτη είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση της κατάστασής τους. Παρόλο που ο διαβήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί ακόμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία και θα επιτρέψουν σε ένα άτομο να συνεχίσει την καθημερινή ζωή. Θα διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αλλαγής του τρόπου ζωής στις επόμενες σελίδες.

id card

Εάν έχετε διαβήτη, είναι καλή ιδέα να έχετε κάποια μορφή ιατρικής ταυτότητας, ώστε εάν δεν είστε καλά, οι άνθρωποι θα γνωρίζουν ότι έχετε διαβήτη. Μερικοί άνθρωποι φέρουν μια κάρτα ή φορούν κοσμήματα με το διεθνές σύμβολο της ιατρικής. Ρωτήστε την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ή τηλεφωνήστε στο 2311 242653