Επιπλοκές του διαβήτη

 

 

Low-Blood-Sugar-Symptoms

Βραχυχρόνιες επιπλοκές 

 

 

Υπογλυκαιμία

 

Η υπογλυκαιμία (υπογλυκαιμία) σημαίνει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – δηλαδή λιγότερο από 4 mmol / l. Ο Hypos μπορεί να συμβεί όταν ο διαβήτης θεραπεύεται με ινσουλίνη και / ή με κάποιο φάρμακο διαβήτη. Το Hypos πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Αν δεν αντιμετωπιστεί η υπογλυκαιμία, τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν και ένα άτομο μπορεί να γίνει ασυνείδητο.

Λόγοι υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν:

• πάρα πολύ φάρμακο για το διαβήτη

• καθυστερημένο ή χαμένο γεύμα ή σνακ

• ανεπαρκής υδατάνθρακας

• μη προγραμματισμένη άσκηση

• κατανάλωση αλκοόλ χωρίς φαγητό.

Μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία. Τα προειδοποιητικά σήματα μπορούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

• Πείνα

• τρόμο

• ιδρώνοντας

• αλλαγή διάθεσης

• ωχρότητα.

 

Τι να κάνω;

• Πάρτε αμέσως / δώστε έναν υδατάνθρακα βραχείας δράσης, π.χ. γυαλί του Lucozade, τρία ή περισσότερα δισκία γλυκόζης, πέντε γλυκά όπως ζελέ μωρά, ένα ποτήρι χυμό φρούτων – οι ποσότητες θα διαφέρουν για κάθε άτομο και για τις περιστάσεις.

• Ακολουθήστε αυτό με έναν υδατάνθρακα με μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, όπως σάντουιτς, δημητριακά, φρούτα, μπισκότα και γάλα ή το επόμενο γεύμα, αν αυτό είναι απαραίτητο.

• Αν κάποιος είναι ασυνείδητος, καλέστε το 999. Ποτέ μην προσπαθήσετε να δώσετε φαγητό ή ποτό σε κάποιον που είναι ασυνείδητος.

 

 

Υπεργλυκαιμία

 

Η υπεργλυκαιμία (υπέρ) σημαίνει ότι έχετε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Τα αρχικά συμπτώματα των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα περιλαμβάνουν τη διέλευση περισσότερων ούρων και το συναίσθημα διψασμένων, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει την αφυδάτωση. Αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία τα συμπτώματα θα προχωρήσουν και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ναυτία και έμετο, υπνηλία και τελική απώλεια των αισθήσεων.

 

Τι να κάνω;

Με το διαβήτη τύπου 1, εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι 15 mmol / l ή περισσότερο, δοκιμάστε αίμα και ούρα για κετόνες. Αν βρεθούν κετόνες, καλέστε τη γενική πρακτική σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο ατύχημα και έκτακτη ανάγκη.

Στον διαβήτη τύπου 2, η κετοξέωση είναι πολύ σπάνια, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση και τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να σημαίνει επείγουσα θεραπεία στο νοσοκομείο.

diabetes-mellitus-Typ-II

Μακροχρόνιες επιπλοκές

 

Ο διαβήτης είναι σοβαρός και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές της υγείας που επηρεάζουν πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, της καρδιάς, των νεφρών, των νεύρων και των ποδιών σας. Τα καλά νέα είναι ότι διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, αρτηριακής πίεσης και λιπών στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό, μαζί με τον υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να μειωθούν οι κίνδυνοι ανάπτυξης μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

Αυτές οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 

 

Καρδιαγγειακά νοσήματα

 

Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και όλες τις άλλες ασθένειες της καρδιάς και της κυκλοφορίας. Τα άτομα με διαβήτη είναι τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο σε κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη. Η ανεπαρκώς ελεγχόμενη γλυκόζη αίματος, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα στένωσης και αποκλεισμού των αρτηριών. Αυτό είναι γνωστό ως αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες περιοχές του σώματος που στερούνται του απαραίτητου οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Εάν μια αρτηρία που οδηγεί στην καρδιά εμποδίζεται, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Εάν συμβεί αυτό σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

Μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια)

 

Τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν να αναπτύξουν αμφιβληστροειδοπάθεια. Η αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς εμποδίζονται, διαρρέουν ή αναπτύσσονται απροσδόκητα. Αυτή η ζημιά παρεμποδίζει το φως να διέρχεται στον αμφιβληστροειδή (το «βλέπον» μέρος του ματιού) και, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει το όραμά σας.

Η διατήρηση της γλυκόζης αίματος, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπών στο αίμα υπό έλεγχο θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αμφιβληστροειδοπάθειας. Συνιστάται τα άτομα με διαβήτη να έχουν τα μάτια τους ελεγχόμενα ετησίως με μια εξειδικευμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η οποία μπορεί να εντοπίσει αμφιβληστροειδοπάθεια. Η αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπεία με λέιζερ αλλά αυτό δεν θα αποκαταστήσει κανένα όραμα που έχει ήδη χαθεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι εάν η αμφιβληστροειδοπάθεια εντοπιστεί νωρίς, μέσω της διαλογής αμφιβληστροειδούς και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η τύφλωση μπορεί να αποφευχθεί στην πλειοψηφία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο.

 

 

Νεφρική νόσο (νεφροπάθεια)

 

Η νεφρική νόσο εμφανίζεται όταν τα νεφρά αρχίζουν να αποτυγχάνουν. Αναπτύσσεται πολύ αργά, εδώ και πολλά χρόνια. Η νεφρική νόσο μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να την εντοπίσουμε στο αρχικό της στάδιο. Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που έχουν διαβήτη για πάνω από 20 χρόνια. Περίπου το ένα στα τρία άτομα με διαβήτη μπορεί να πάει για να αναπτύξει νεφρική νόσο, αλλά καθώς οι θεραπείες βελτιώνουν την κατάσταση αντιμετωπίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά. Η διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους στο αίμα υπό έλεγχο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφροπάθειας.

 

 

Νεύρα (νευροπάθεια)

 

Η νευροπάθεια είναι βλάβη στα νεύρα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα του σώματος, εξασθενίζοντας την ικανότητά τους να μεταδίδουν σήματα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν επίσης να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα νεύρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νευροπάθειας:

• Η αισθητική νευροπάθεια επηρεάζει τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα από το δέρμα, τα οστά και τους μυς στον εγκέφαλο. Είναι η πιο κοινή μορφή νευροπάθειας και εμφανίζεται κυρίως στα πόδια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα χέρια και τα χέρια. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης και αποτυχία στον πόνο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και εξαιρετική ευαισθησία στην αφή.

• Η αυτόνομη νευροπάθεια επηρεάζει τα νεύρα που ελέγχουν την αυτόματη λειτουργία του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν τα σεξουαλικά όργανα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες (προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία και ξηρότητα του κόλπου), το στομάχι, το έντερο, τους ιδρωτοποιούς αδένες και μερικές φορές την καρδιά. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το τμήμα του προσβεβλημένου σώματος.

• Η νευροπάθεια του κινητήρα, η οποία είναι πολύ σπάνια, περιλαμβάνει τα μάτια και τους μυς των ποδιών και των ποδιών. Μερικές φορές οδυνηρή, προκαλεί μυϊκή αδυναμία και, σε περιοχές όπως ο μηρός, μπορεί να συμβεί η απώλεια μυών. Εάν τα νεύρα που τροφοδοτούν τους μύες στο πόδι επηρεάζονται, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παραμορφώσεων των ποδιών. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορεί να συμβουλεύει σχετικά με τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για τη νευροπάθεια.