Θεραπεία του διαβήτη

 

 

 

Ένας από τους στόχους της διαχείρισης του διαβήτη είναι η επίτευξη ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματο. Ο καλός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για την αποφυγή των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του διαβήτη.

 

 

Επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

 

Ο παρακάτω πίνακας είναι ένας γενικός οδηγός για τα επιθυμητά επίπεδα της γλυκόζης του αίματος πριν και μετά τα γεύματα:

 

Επίπεδα γλυκόζης πριν το φαγητό: 72 – 108mg/dL

Επίπεδα γλυκόζης 2 ώρες μετά το φαγητό: κάτω από 180mg/dL

 

Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο θα πρέπει να ελέγχετε τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του διαβήτη. Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι η HbA1c, η οποία δείχνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας κατά τους προηγούμενους 2-3 μήνες. Ο γενικός στόχος είναι 6,5% ή μικρότερος.

 

Οι κλινικές ανάγκες κάθε ατόμου θα ποικίλλουν έτσι, είναι σημαντικό να συζητήστε με τον γιατρό σας τα επιμέρους επίπεδα γλυκόζης αίματος και HbA1c στο αίμα σας και εάν η παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος στο σπίτι είναι κατάλληλη για εσάς.

 

 

Ελέγχοντας τον διαβήτη τύπου 1

 

Για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης αίματος στον διαβήτη τύπου 1, είναι απαραίτητο να παίρνετε ινσουλίνη. Η ινσουλίνη μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω στυλό, σύριγγας ή αντλίας. Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι ινσουλίνης, οι οποίοι λειτουργούν όλοι για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στην επιλογή που σας ταιριάζει περισσότερο.

 

 

Ελέγχοντας τον διαβήτη τύπου 2

 

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια προοδευτική κατάσταση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φανεί ότι ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και η συχνή σωματική άσκηση δεν επαρκούν για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εάν συμβεί αυτό, θα χρειαστείτε να αρχίσετε ειδική φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη ή να αυξήσετε ή και να αλλάξετε τη δόση σας εάν είστε ήδη σε φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει επίσης να παίρνουν ινσουλίνη για να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

 

 

Πίεση αίματος και λιπίδια αίματος

 

 

Ο παρακάτω πίνακας είναι ένας οδηγός για τους στόχους τηε αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματος:

 

Πίεση αίματος: 130/80mmHg ή χαμηλότερη

Χοληστερόλη αίματος: κάτω από 155mg/dL