Περιτοναϊκή κάθαρση

pd

Τι είναι η περιτοναϊκή κάθαρση και πώς λειτουργεί; 

 

Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια μορφή θεραπείας της νεφρικής ανεπάρκειας η οποία χρησιμοποιεί μια φυσική μεμβράνη (περιτοναϊκή μεμβράνη) που υπάρχει μέσα στην κοιλιά του ανθρώπου για να καθαρίσει (φιλτράρει) το αίμα. Για να λειτουργήσει η μέθοδος ο γιατρός θα πρέπει να τοποθετήσει έναν ελαστικό σωλήνα (περιτοναϊκός καθετήρας Tenckhoff) στην κοιλιά σου δια μέσω του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος. Λίγες ημέρες ή εβδομάδες αργότερα μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί η μέθοδος.
 
Η περιτοναϊκή κάθαρση λειτουργεί μέσω της έγχυσης μέσα στην κοιλιά σου μέσω του περιτοναϊκού καθετήρα ειδικών υγρών (περιτοναϊκά διαλύματα)*. Κατά την συνεχή φορητή περιτοναική κάθαρση (ΣΦΠΚ) η εναλλαγή του υγρού έγχυσης γίνεται χειροκίνητα από εσένα ή τον συνοδό σου περίπου κάθε 4 ώρες. Μόλις εισαχθεί όλο το υγρό στην κοιλιά σου μπορείς να αποσυνδέσεις τον σωλήνα και να συνεχίσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, ενώ έχεις το υγρό μέσα στην κοιλιά σου. Μετά από 4 ώρες θα πρέπει να αδειάσεις το υγρό που έχεις μέσα στην κοιλιά σου και στη συνέχεια να εισάγεις νέα ποσότητα υγρού για τις επόμενες 4 ώρες. Συνήθως ο μέσος ασθενής χρειάζεται 3 έως 6 αλλαγές υγρού την ημέρα. 
Κατά την αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση οι εναλλαγές του περιτοναϊκού διαλύματος γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος και ενώ εσύ κοιμάσαι. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχεις καμία δέσμευση από τη θεραπεία σου.
 
*Όλα τα υλικά και τα υγρά (περιτοναϊκό διάλυμα) που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και θα σου τα προμηθεύουν απευθείας οι κατασκευάστριες εταιρείες, ενώ όλο το κόστος καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

 

 

principle-of-peritoneal-dialysis

Ποιός διενεργεί την περιτοναϊκή κάθαρση;

 

Μετά από ολιγοήμερη εκπαίδευση οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να διενεργεί οποιαδήποτε τύπο περιτοναϊκής κάθαρσης με άσηπτο τρόπο. Μπορείς να αναλάβεις την θερπεία σου μόνος σου ή να σε βοηθά κάποιος συνοδός σου. Οι ασθενείς που κάνουν την αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση πρέπει να εκπαιδεύονται επίσης και στην χειροκίνητη περιτοναϊκή κάθαρση (ΣΦΠΚ) είτε για την περίπτωση βλάβης του μηχανήματος είτε για την περίπτωση που θα χριεαστεί να προσθέσουν και μια χειροκίνητη ημερήσια αλλαγή πέρα από τη νυχτερινή αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση.

 

Πού μπορεί να γίνει η περιτοναϊκή κάθαρση; 

 

Ένα πλεονέκτημα της περιτοναϊκής κάθαρσης είναι ότι σου παρέχει ευελιξία μετακίνησης και ταξιδιού. Τόσο η χειροκίνητη όσο και η αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση μπορούν να διενεργηθούν σε οποιοδήποτε καθαρό ιδιωτικό χώρο. Εκτός δηλαδή από το σπίτι του ασθενούς μπορούν να εκτελεσθούν σε δωμάτιο ξενοδοχείου, σε φιλικό σπίτι, σε γραφείο/χώρο εργασίας. Σε περίπτωση ταξιδιού θα πρέπει να ειδοποιηθεί νωρίτερα η εταιρεία που σου προμηθεύει τα περιτοναϊκά διαλύματα για να σου εξασφαλίσει την προμήθεια των διαλυμάτων στον τόπο προορισμού σου εγκαίρως.

 

Τύποι περιτοναϊκής κάθαρσης

Πριν την ένταξή σας στην Περιτοναϊκή Κάθαρση προηγείται εκπαίδευσή σας στην αντίστοιχη μέθοδο.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι περιτοναϊκής κάθαρσης:

 

 1. Η χειροκίνητη Συνεχής Φορητή Περιτοναϊκή Κάθαρση (ΣΦΠΚ) 

 

Στη ΣΦΠΚ γίνονται καθημερινά συνήθως 4 αλλαγές περιτοναϊκού διαλύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε αλλαγή διαρκεί περί τα 30 λεπτά.

 

Σε κάθε αλλαγή:
1.Συνδέετε τους σάκους των διαλυμάτων με τον καθετήρα σας,
2.Αδειάζετε το διάλυμα που έχετε μέσα στην κοιλιά σας από την προηγούμενη αλλαγή

3.Εγχύετε το νέο διάλυμα μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα της κοιλιάς

4. Μεταξύ των αλλαγών, αποσυνδέετε τους σάκους από τον καθετήρα και συνεχίζετε κανονικά τις δραστηριότητές σας.

 

 

 2. Αυτοματοποιημένη Περιτοναϊκή Κάθαρση (ΣΦΠΚ) 

 

Στην ΑΠΚ οι αλλαγές γίνονται με τη βοήθεια ειδικής συσκευής κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο ασθενής κοιμάται. Η ΑΠΚ συνήθως διαρκεί 8 ώρες.

 

Σε κάθε θεραπεία:

1. Ετοιμάζετε το μηχάνημα, σύμφωνα με την εκπαίδευση που θα λάβετε, πριν πάτε για ύπνο. Η προετοιμασία του μηχανήματος διαρκεί περί τα 30 λεπτά.

2. Όταν πάτε για ύπνο θα πρέπει να συνδέσετε τον καθετήρα στο μηχάνημα

3. Το μηχάημα αδειάζει το διάλυμα που έχετε μέσα στην κοιλιά σας από την προηγούμενη αλλαγή, και στη συνέχεια εγχύει το νέο διάλυμα μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα της κοιλιάς
4. Αφού το διάλυμα παραμείνει μέσα στην κοιλιά σας αρκετή ώρα, το μηχάνημα το αδειάζει και το αναπληρώνει με νέο διάλυμα

5. Ο κύκλος αυτός αδιεάσματος και έγχυσης νέου διαλύματος συνεχίζεται για 8 ώρες μέσα στη νύχτα.

6. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το πρωί. Μια ποσότητα διαλύματος θα παραμείνει μέσα στην κοιλιά σας και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να αφαιρεθεί στην έναρξη του προγράμματος την επόμενη νύχτα.

7. Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αποσυνδέετε τους σάκους από τον καθετήρα και συνεχίζετε κανονικά τις δραστηριότητές σας.