Αιμοκάθαρση

HD-1

Τι είναι η αιμοκάθαρση και πώς λειτουργεί;

 

Η αιμοκάθαρση είναι μια από τις θεραπείες υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων που καθαρίζουν το αίμα. Η διαδικάσία γίνεται συνήθως 3 φορές την εβδομάδα και διαρκεί 3 έως 4,5 ώρες, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασθενούς. Για να γίνει η αιμοκάθαρση βασική προϋπόθεση είναι να έχει δημιουργηθεί αγγειακή προσπέλαση στον ασθενή, μέσω της οποίας γίνεται η εξωσωματική κυκλοφορία του αίματος. Η ιδανική μορφή αγγειακής προσπέλασης είναι η αρτηριοφλεβική φίστουλα ή το μόσχευμα σε ένα από τα δύο χέρια, πολλές φορές όμως κατ’ ανάγκη χρησιμοποιούνται ειδικοί κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες για το σκοπό αυτό.

 

Στην έναρξη της κάθε συνεδρίας αιμοκάθαρσης μια εξειδικευμένη νοσηλεύτρια παρακεντά με δυο ειδικές βελόνες την φίστουλα. Στη συνέχεια μια ειδικές αντλίες του μηχανήματος εξασφαλίζουν τη συνεχή εξωσωματική κυκλοφορία αφενός του αίματος, το οποίο διέρχεται μέσω του ειδικού φίλτρου της αιμοκάθαρσης, αφετέρου του ειδικού διαλύματος που καθαρίζει διαρκώς το αίμα καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Κατά την αιμοκάθαρση απομακρύνονται από τον οργανισμό του ασθενή οι ουραιμικές τοξίνες και η περίσσεια του νερού ενώ παράλληλα διοσθώνονται οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές του αίματος και βελτιστοποιείται η οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού.

 

Η αιμοκάθαρση δεν θεραπεύει τη νεφρική ανεπάρκεια, αλλά υποκαθιστά τη νεφρική λειτουργία και διατηρεί τον ασθενή σε καλή κατάσταση. Παράλληλα με την αιμοκάθαρση είναι σημαντική η πιστή τήρηση από τον ασθενή της φαρμακευτικής αγωγής, των διαιτολογικών οδηγιών και των περιορισμών της πρόσληψης υγρών και αλατιού.

HD-2

Τι προβλήματα μπορεί να έχω στην αιμοκάθαρση;

 

Από τα πιο συχνά προβλήματα που μορεί να παρουσιστούν είναι τα προβλήματα της αγγειακής προσπέλασης. Οποιoσδήποτε τύπος αγγειακής προσπέλασης μπορεί να επιπλακεί με μικροβιακή λοίμωξη, θρόμβωση ή χαμηλή ροή αίματος (κακή λειτουργικότητα). Αυτά τα προβλήματα μπορεί να κάνουν την θεραπεία της αιμοκάθαρσης προβληματική προσωρινά, και μπορεί να χρειαστείς κάποια παρέμβαση (μικροεπέμβαση) για να διορθωθεί ή να αντικατασταθεί η αγγειακή προσπέλαση που δυσλειτουργεί.

 

Οι απότομες μεταβολές στην ισορροπία των υγρών και τη χημική σύσταση του οργανισμού σου μπορεί να προκαλέσουν άλλου είδους προβλήματα, όπως μυϊκές κράμπες και πτώση της πίεσης (υπόταση). Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να νοιώσεις ζάλη, αδυναμία ή ναυτία συνήθως προς το τέλος της αιμοκάθαρσης. 

 

Να θυμάσαι πως όλα τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης αντιμετωπίζονται αρκεί να ειδοποιήσεις έγκαιρα τον νοσηλευτή ή τον γιατρό σου. Πολλές φορές χρειάζεται να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι ο οργανισμός σου να προσαρμοστεί στην αιμοκάθαρση και να υποχωρήσουν αυτά τα συμπτώματα. Να θυμάσια πως οσο καλύτερα τηρείς τη δίαιτα που θα σου δώσουν στη Μονάδα σου τόσο καλύτερα θα νοιώθεις κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.

 

Πόση αιμοκάθαρση χρειάζομαι;

 

Ήδη από τις πρώτες αιμοκαθάρσεις οι περισσότεροι ασθενείς νοιώθουν καλύτερα. Η όρεξη συνήθως βελτιώνεται και η αντοχή σου αυξάνεται. Παράλληλα με την αιμοκάθαρση αφαιρούνται από τον οργανισμό τα περιττά υγρά και το αλάτι και έτσι υποχωρούν τα πρηξίματα και η δύσπνοια.

Το κλειδί για να νοιώθεις καλύτερα είναι η σωστή διατήρηση του ΅ξηρού΅ ή ιδανικού βάρους. Αυτό είναι το πραγματικό βάρος του σώματός σου αφού αφαιρεθούν τα περίσσεια υγρά που τυχόν έχεις, καθορίζεται από τον γιατρό σου και μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά διαστήματα καθώς άλλοτε θα βάζεις και άλλοτε θα χάνεις βάρος. Ο στόχος κάθε αιμοκάθαρσης είναι να αφαιρούνται τα περίσσεια υγρά και στο τέλος να βγαίνεις ακριβώς στο ΅ξηρό΅ σου βάρος. Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτεί από τη δική σου πλευρά να κρατάς περιορισμένοτον όγκο των υγρών που καταναλώνεις μεταξύ των αιμοκαθάρσεων, ο οποίος θα πρέπει να είναι περίπου μισό λίτρο την ημέρα συν τον όγκο των ούρων που εξακολουθείς να βγάζεις ανά 24ωρο. 

 

Να θυμάσαι πως όσο λιγότερα περίσσεια υγρά έχεις και όσο πιο κοντά στο ξηρό σου βάρος βγαίνεις τόσο καλύτερα ελέγχεατι η αρτηριακή σου πίεση και τόσο πιο ξεκούραστα δουλεύει η καρδιά σου.
Επιπλέον, με τακτικές εξετάσεις στο αίμα σου (ουρία, κρεατινίνη, URR, Kt/V, ηλεκτρολύτες) ο γιατρός σου ελέγχει διαρκώς πόσο επαρκή αιμοκάθαρση κάνεις, και καθορίζει αντίστοιχα και τη διάρκεια της αιμοκάθαρσής σου. Αυτή μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή αλλά να θυμάσαι πως πρέπει να τηρείς με ακρίβεια το πρόγραμμα αιμοκάθαρσής σου και σε καμια περίπτωση να μην ζητάς ούτε και να δέχεσαι περικοπές στη διάρκεια της αιμοκάθαρσής σου καθώς αυτό φθείρει τον οργανισμό σου και σου στερεί χρόνια ζωής.